Zakup cieląt, zarówno na potrzeby małych hodowców, jak i wielkich firm, wiąże się najczęściej z dwoma głównymi wyzwaniami. Pierwszym jest wybór dostawcy, którego oferta obejmuje najwyższej klasy zwierzęta o odpowiednich certyfikatach i wzroście, a drugim jest ich bezpieczne dostarczenie na miejsce. Jak to wszystko przeprowadzić?
Wybór dostawcy – ważne aspekty
Najistotniejszymi kwestiami, o które trzeba zadbać, wybierając dostawcę cieląt są: sprawdzenie renomy dostawcy i jakości sprzedawanych przez niego zwierząt, upewnienie się czy wszystkie cielaki mięsne maja odpowiednie certyfikaty i dwukrotne potwierdzenie tzw. klasy kupowanych zwierząt. Cielaki mięsne można tu podzielić na trzy osobne typy: MM, NCB oraz HF. Dobry dostawca bez żadnego problemu opowie też o tym, jak cielaki są karmione, skąd pochodzą, czy z jakimi hodowlami bezpośrednio współpracuje, tak, by co do pochodzenia zwierząt i ich zdrowia kupujący nie miał żadnych zastrzeżeń. Dla przykładu, firma Rogofarm https://www.rogofarm.pl/pl organizująca sprzedaż cieląt dba o wszystkie detale współpracy z nowymi klientami i dostarcza im komplet dokumentów o stanie zwierząt i opiece weterynaryjnej, jaką są one objęte. Dodatkowo prowadzi ona sprzedaż zarówno hurtową, jak i detaliczną, a na rynku ma ugruntowaną renomę i ponad 25 lat doświadczenia.
Organizacja transportu cieląt do miejsca przeznaczenia
Osobną kwestią przy zakupie cieląt jest zadbanie o optymalny dla nich transport od wybranego dostawcy, do klienta. W tym punkcie ważne są dwie możliwości: organizacja samodzielnego przewozu (o ile kupujący ma do tego odpowiedni transport lub firmy, którym chciałby to zadanie podzlecić) oraz opcja scedowania transportu na sprzedającego cielęta. Większość dobrych firm handlujących cielętami gwarantuje tu kompleksową obsługę transakcji, od kupienia i selekcji najlepszych zwierząt dla klientów po ich przygotowanie do podroży oraz transport. W takiej sytuacji klient nie musi się dodatkowo zajmować organizacją logistyczną, ponieważ o wszystko zadba sprzedający.